bookkeeping, accounting, taxes-615384.jpg

17 banker og sparekasser mv. har siden 1. juli 2022 tilmeldt sig ordningen med statsgaranterede boliglån, Lån på Landet.

Der er nu åbnet for ordningen ’Lån på Landet’, som giver mulighed for statsgaranti på en del af boliglånet.

Statsgarantien skal være med til at rette op på skævhederne mellem land og by og skabe fremgang i Danmarks landdistrikter.

Indtil videre har 17 banker og sparekasser mv. tilmeldt sig ordningen, så kunderne kan få gavn af statsgarantien, hvis de køber en bolig, som er omfattet.

Mybanker hjælper med at finde de bedste boliglån

Hos Mybanker kan du gratis få tilbud på din boligfinansiering. Det kan både være på dine eksisterende lån, eller hvis du skal købe ny bolig, ligesom de både kan hjælpe med lån til ejerbolig og andelsbolig. De indhenter gratis tilbud fra flere banker og arbejder sammen med mere end 30 forskellige banker og over 500 bankrådgivere.

 

”Danmark er for lille et land til så store forskelle som dem, vi ser på grund af det skæve boligmarked. Derfor er det så vigtigt, at vi har fået skabt muligheden for at få statsgaranti på en del af boliglånet rundt om i vores landdistrikter. Jeg er glad for at se, at så mange banker er klar til at yde de her lån. Jeg håber, at endnu flere kommer på listen, så flest muligt danskere kan få opfyldt boligdrømmen,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

De 17 banker og sparekasser mv. er:

Lån & Spar Bank A/S
Kreditbanken A/S
Broager Sparekasse
Sparekassen Thy
Arbejdernes Landsbank
Middelfart Sparekasse
Nordfyns Bank
Nordea Danmark
Vestjysk Bank A/S
Nykredit Bank A/S
Nykredit Realkredit A/S
Totalkredit A/S
Sparekassen Danmark
Fynske Bank A/S
Simpel Kredit Ejendomsselskab ApS
Hvidbjerg Bank A/S
Sparekassen Sjælland-Fyn A/S

Fakta

Med modellen bliver det muligt, hvis lånet ikke kan ydes på sædvanlige vilkår, at få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 pct. af boligens værdi for ejerboliger, der har en handelspris under 10.000 kr. pr. kvm., hvis boligen ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kr. pr. kvm., eller har en handelspris under 8.000 kr. pr. kvm.

Eksempelvis vil en familie, der gerne vil låne penge af kreditinstituttet til en ejerbolig på 130 kvadratmeter til 1 mio. kr. kunne få et lån med statsgaranti på en del af boliglånet, hvis kreditinstituttet vurderer, det er nødvendigt med en statsgaranti for at yde lånet. Her vil staten kunne garantere 90 pct. af belåningen i spændet 60-90 pct., dvs. 270.000 kr. Kreditinstitutterne skal bære 10 pct. af risikoen i forhold til det enkelte lån.

For både låntager og kreditinstitut vil der være en lille merbetaling ift. et lån uden statsgaranti. Det sikrer, at statsgarantien kun bruges i de tilfælde, hvor der ikke kan lånes på almindelige vilkår.
Modellen er blevet til i dialog med den finansielle sektor.